Dziurawiec
Kategoria: Zielnik
Dziurawiec jest bardzo pospolitym ziołem, aczkolwiek pojęcie „pospolitość” nie ma się absolutnie do tego, że to zioło jest ziołem zwyczajnym, byle jakim. Dziurawiec rośnie na naszych, polskich łąkach – głównie w Europie. Aczkolwiek jest spotykany również np. w Himalajach.
Zastosowanie/ciekawostki: W moim przypadku i moich Klientów/Pacjentów, ma główne zastosowanie przy problemach z żołądkiem. Wspaniale radzi sobie z mdłościami, jakie spotykają nas podczas migreny, ale głównie pomaga w problemach z trawieniem, czyli np. „wiatrami”, jak i nie do końca zidentyfikowanymi problemami w obszarze układu pokarmowego (np. nerwicowymi). Dziurawiec jest chętnie wykorzystywany przy problemach o podłożu emocjonalnym i psychicznym. Mam na myśli depresję, nerwicę, zmiany nastrojów. Faktycznie uspokaja, wycisza, „wyrównuje” samopoczucie. Posiada jednak zdolność do fotouczulania, zatem pijąc napar z dziurawca, czy zażywając go w formie skondensowanej, trzeba koniecznie unikać słońca. Na mnie dziurawiec działa wyciszająco, ale też uspokaja „skołatany nerwami żołądek”. Można go śmiało pić przed snem, z rana, czy też po obfitym posiłku – odczujemy dużą ulgę. Pomaga przy biegunkach i problemach z wątrobą. Jeśli czujemy się „napięci wewnętrznie”, to koniecznie sięgnijmy po filiżankę naparu z tego ziółka. „Herbatka” z dziurawca jest smaczna.