Proso
Kategoria: Zielnik
Proso to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jest to bardzo stara kasza, trochę zapomniana, która była jedzona przez naszych przodków już bardzo dawno temu. Jest bardzo dobrym źródłem energii, stąd najlepiej jest ją jeść z rana, na czczo.
Zastosowanie/ciekawostki: Ta kasza należy do stałych moich posiłków, rozpoczynam nią każdy dzień, bo faktycznie, rozgrzewa organizm, ale przede wszystkim syci na długo. Do jej podstawowych właściwości, poza rozgrzaniem organizmu, należy również wysuszanie, stąd jest ogromną ulgą dla chorego organizmu. Działa alkalicznie, czyli zasadowo, co w dzisiejszych czasach, gdzie często głównym posiłkiem jest „coś słodkiego”, wydaje się być wręcz zbawienna. Tradycyjnie, można ją jeść na mleku, ale, że często mleko uczula, czy też powoduje problemy trawienne, najlepiej jest ją jeść ugotowaną na wodzie, z dodatkiem masła oraz dla osłodzenia, stewią. „Jaglanka” jest nieoceniona dla młodych dziewcząt, gdzie ich problemem są słabe paznokcie oraz włosy, ponieważ posiada w swoich składzie krzemionkę, która bardzo pozytywnie wpływa nie tylko na powyższe, ale zarazem stawy. Kasza jaglana odtoksycznia, ale posiada również wiele witamin oraz mikroelementów. Podobno działa antydepresyjnie, przeciw przeziębieniowo, ale z mojego doświadczenia wynika, że przede wszystkim „stawia na nogi”.