Manuka
Kategoria: Zielnik
Manuka, czyli krzew, który pochodzi z Nowej Zelandii, a jest na tyle unikatowy, że zawiera antybakteryjny składnik o nazwie methylglyoxal. Działa głównie przeciwzapalnie, ale nie tylko. Krzew Manuka tylko raz do roku pokrywa się białymi kwiatkami.
Zastosowanie/ciekawostki: Używam tego miodu od kilku miesięcy, stąd też szczerze potwierdzam jego skuteczność, i stąd też ten wpis. Prawdą jest, że wzmacnia układ odpornościowy na tyle, że można zapomnieć o przeziębieniach, czy nawet anginach. Wspaniale radzi sobie z problemami cery, aczkolwiek i głównie ma lecznicze działanie na układ pokarmowy. Pomaga na zgagę, refluks, a nawet wrzody. Można sprawdzić jego gojące działanie w bardzo prosty sposób, smarując chore miejsce niewielką ilością tego specyfiku. Równie dobrze może to dotyczyć wykwitów, czy spękanych warg. Miód Manuka jest naturalnym antybiotykiem, ale ma również działanie zapobiegające zakażeniom. Stosuje się go w bardzo prosty sposób, bo wystarczy zjeść łyżeczkę miodu na czczo, aczkolwiek ja polecam rozpuszczenie go w chłodnej wodzie, bo z mojego doświadczenia wynika, że taki sposób zastosowania zwiększa jego działanie. Poprawia nastrój, działa probiotycznie na jelita. Zdecydowanie poprawia jakość życia, a co jest jego niewątpliwą zaletą: wspaniale smakuje.