Macierzanka
Kategoria: Zielnik
Macierzanka, to drobne zioło o charakterystycznym, intensywnym zapachu. Jej kwiaty są drobne, fioletowe. Lubi rosnąć w piaszczystych i słonecznych miejscach. To roślina miododajna, używana również jako przyprawa do potraw. Stosowana jest również w przemyśle perfumeryjnym, a dawniej robiono z niej kadzidło.
Zastosowanie/ciekawostki: Z własnego wieloletniego doświadczenia, ale również sprawdzonego w praktyce „na Klientach”, mogę śmiało napisać, że ma niezwykle szerokie zastosowanie. Po pierwsze, jest niezbędna jako napar przy wszelkich przeziębieniach. Wspaniale pomaga również przy bólu gardła, chorych zatokach, a i proszę mi wierzyć, że przy zimnych dłoniach i stopach, trudno o coś tak silnie rozgrzewającego jak kąpiel w suszu macierzanki. Wino na bazie macierzanki, potrafi „wyciągnąć” z niejednego poważnego przeziębienia. Macierzanka była używana niegdyś również jako „zioło ochronne”, które miało chronić domy przed piorunami. Wzmacnia osłabiony organizm, ale jest dobra także na wszelkie stłuczenia, urazy, a pod postacią kąpieli ma swoje zastosowanie również przy stwardnieniu rozsianym. Jej aromatyczny zapach natomiast, poprawia samopoczucie i rozwesela.