Jarzębina
Kategoria: Zielnik
JARZĘBINA to roślina bardzo ceniona ze względu na duża zawartość witaminy C, kwasów organicznych i antocyjanów. Antocyjany to naturalne barwniki, którym przypisuje się działanie ochronne. Jarzębina wykorzystywana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby.
Ma bardzo silne działanie przeciwzapalne. Surowe owoce nie za bardzo nadają się do jedzenia, mogą być wręcz trujące, ze względu na duża zawartość sorbiny powodującej gorzki i cierpki smak, ale możemy jarzębinę zasuszyć i sproszkować, a następnie taki proszek spożywać dla podratowania naszej chorej wątroby i przy bólach nerek. Możemy również z jarzębiny zrobić wywar, poprzez gotowanie owoców przez pół godziny w czystej wodzie. Taki wywar pijemy dla wzmocnienia pracy serca.
Jarzębinę najlepiej jest zbierać jesienią tuż po pierwszych przymrozkach, wtedy traci ona swoją gorycz, gdy zbieramy ja wcześniej warto ją zamrozić na dwa dni przed przygotowaniem wywaru, dżemu, czy proszku, wtedy również straci swoją goryczkę.
W medycynie ludowej wykorzystywana jarzębinę w leczeniu płuc, nerek i wątroby. Napary z tego owocu działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeczyszczająco.
Jarzębina działa na nas również energetycznie, warto więc nosić przy sobie owoce jarzębiny jako korale, bransoletki, czy inne ozdoby. Jej działanie ma wiele aspektów, między innymi mobilizuje nas do działania i dodaje pewności siebie. Energia jarzębiny poszerza naszą świadomość i pozwala dojrzeć to co niedostrzegalne. Pozwala usunąć wszelkie negatywne wpływy energetyczne, z jakimi miał do czynienia dany człowiek, wzmacnia poczucie bezpieczeństwa, sprawia, by to, co do tej pory wydawało się trudne czy wręcz niemożliwe do realizacji, stało się łatwiejsze. Jarzębina umacnia w człowieku wierność ideałom, przekonaniom i celom. Dodaje również sił zmęczonym trudami dnia codziennego.